SARA WATKINS – UNDER THE PEPPER TREE

Artiest info
Website
facebook

Label: New West Records
Distr.: PIAS

De 40-jarige Sara Watkins uit Los Angeles, Californië is in country- en bluegrassmiddens ongetwijfeld gekend als singer-songwriter en fiddler van de Amerikaanse formatie ‘Nickel Creek’ waar ze sinds 1989 deel van uitmaakt samen met mandolinespeler Chris Thile en haar broer Sean Watkins waarmee ze ook als duo optrad onder de naam ‘Watkins Family Hour’. Daarnaast gaat ze ook als fiddler mee op tournee met de folkgroep ‘The Decemberists’ uit Portland, Oregon waar ze geen officieel lid van is maar naast de viool ook wel eens meespeelt op gitaar en ukelele.

Toen ‘Nickel Creek’ besloot om een zevental sabbatjaren te nemen ging Sara Watkins in augustus 2008 eerst trouwen met haar jeugdvriend Todd Cooper en daarna ging ze aan de slag met het creëren van drie soloalbums: “Sara Watkins” in 2009, “Sun Midnight Sun” in 2012 en “Young In All The Wrong Ways” in 2016. Tijdens al die jaren trad ze ook nog op als voorprogramma voor o.a. Tift Merritt, Robert Earl Keen, Donavon Frankenreiter en Jackson Browne die ze ook tijdens zijn concerten op het podium begeleidde.

In september 2017 werd ze dan ook nog voor het eerst moeder van een dochtertje, hetgeen haar inspireerde om een eerste plaat met leuke slaap- en kinderliedjes op te nemen. Dat nostalgische album is er nu gekomen onder de titel “Under The Pepper Tree” en bevat vijftien meestal korte meezingbare nummers waaronder enkele bekende songs als “Edelweiss”, “Moon River” uit de film ‘Breakfast At Tiffany’s’ van 1961, “When You Wish Upon A Star”, de in de versie van Roy Orbison gekende traditional “Beautiful Dreamer”, de klassieker “You’ll Never Walk Alone” en het toepasselijke slaapliedje “Good Night”, bekend geworden in de versie van ‘The Beatles’ die de song schreven voor hun album ‘The Beatles (The White Album)’ uit 1968.

Aan de opname van dit album namen heel wat gastmuzikanten deel zoals o.a. producer en multi-instrumentalist Tyler Chester, Chris Thile en Sean Watkins van ‘Nickel Creek’ en vocalisten Taylor Goldsmith (‘Dawes’), Aiofe O’Donovan (‘Crooked Still’) en de Texaanse countryzangeres Sarah Jarosz. Met deze twee laatste dames treedt Sara Watkins trouwens ook op onder de groepsnaam ‘I’m With Her’. Ook haar eigen 3-jarige dochtertje zingt even mee op het bekende deuntje “Edelweiss”, een lieflijk en emotioneel moment op deze plaat.

Dit album is echter niet alleen bedoeld voor kinderen want door de bekendheid van de meeste liedjes op de plaat zullen ook volwassenen op nostalgische wijze met plezier meezingen met deze songs. Op de twee video’s bij deze recensie hebben we de nummers “Night Singing” en “Blue Shadows On The Trail” ter kennismaking met het album “Under The Pepper Tree’ van Sara Watkins meegegeven. De openingstrack “Pure Imagination” komt uit de film ‘Willy Wonka en de Chocoladefabriek’ en het daaropvolgende “The Second Star To The Right” kon u voor het eerst horen in de fantastische kinderfilm “Peter Pan” die in 2003 werd opgenomen.

Andere liedjes werden geplukt uit kinderfilms als ‘Pinnocchio’ (“When You Wish Upon A Star”), ‘Mary Poppins’ (“Stay Awake”) of ‘The Sound Of Music’ (“Edelweiss”). Een ander hoogtepunt op deze plaat is haar versie van het door Randy Newman gecomponeerde liedje “Blue Shadows On The Trail” uit de westernkomedie ‘The Three Amigos’ die in 1986 werd verfilmd. Voor de beluistering van deze plaat kunnen we best even vergeten hoe oud we intussen geworden zijn en genieten van al die mooie deuntjes uit onze kindertijd.

(valsam)